Medlemmens nytta av vidareförädling i ett lantbrukskooperativt företag - Mauritz, Jeanette (2017)
Lantbrukskooperationen i Europa har, under senare år, gått allt mer mot långtgående förädling, ökad vertikal integration, ökad helhetssyn på produktions-, förädlings- och distributionssystem samt allt mer internationell marknadsföring och produktion. När konkurrensen inom förädlingsindustrin ökar, blir det svårare för de kooperativa företagen att säkra låga transaktionskostnader för medlemmarna genom att endast arbeta för låga kostnader vad gäller insamling, låg grad av förädling och marknadsföring av medlemmarnas råvaror. Det blir istället viktigare för företagen att satsa på vidareförädling av dess råvaror. Lyckeby Stärkelsens verksamhet – vidareförädling av medlemmarnas stärkelsepotatis till nativ och modifierad stärkelse, främst till livsmedels-, pappers- och kemiindustrin – har under många år genomsyrats av en strategi som innebär högförädling och stora satsningar på FoU. Vidareförädling i ett lantbrukskooperativt företag kan ifrågasättas av medlemmen, då han eller hon kan ha svårighet att bedöma värdet av förädlingen, och därmed finns risk att goda investeringsmöjligheter inte blir utnyttjade. Syftet med detta arbete är att uppskatta den nytta, som medlemmen inom Lyckeby Stärkelsen har av att föreningen satsar på vidareförädling av dennes råvaror. De centrala delarna i denna studie är föreningens ekonomiska nytta för medlemmen, problem med vagt definierade äganderätter samt nytta förknippad med sociala och ideologiska faktorer, som i detta arbete benämns ”icke-ekonomiska faktorer”. Dessa delar analyseras med hjälp av ett antal teorier, som främst är transaktionskostnadsteori, agent- och äganderättsteori samt institutionell teori. Resultatet av studien visar att en stor del av Lyckeby Stärkelsens försäljning har sitt ursprung i de vidareförädlande bolagen, vilket betyder att de har väsentlig betydelse för medlemmens nytta av föreningen. De omsättningsbara leveransrätternas relativt höga marknadsvärde i slutändan leder till att endast de mest effektiva odlarna med den högsta råvarukvaliteten blir kvar i föreningen, vilket bidrar till en positiv utveckling av det kooperativa företaget. Enkätundersökningen resulterade i att Lyckeby Stärkelsens organisationsmodell, med en sluten medlemskrets och omsättningsbara andelar, gör att annars vanligt förekommande problem i lantbrukskooperativa företag minskar. Det framkom också att medlemmarna i Lyckeby Stärkelsen sätter ett stort värde på den sociala gemenskap och det kontaktnät som föreningen ger upphov till. Detta kan vara en bidragande orsak till stort engagemang i föreningen och en ökad effektivitet i medlemmens potatisodling.