Betydelsen av hundens lugnande feromon under acklimatiseringsperioden hos nyanlända försökshundar till en försöksdjursavdelning - Sandbacka, Mikaela (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2008)
Det är av stor vikt att hundar som används i försök är öppna och sociala för nya människor, nya hundar och nya miljöer, pga. att osäkra eller rädda hundar kan påverka försöksresultat negativt. Tikar bildar ett lugnande feromon, som utsöndras i juverområdet på den digivande tiken vilket förmedlar en känsla av trygghet och lugn till avkomman. Tiken börjar utsöndra feromonet ca 3-4 dagar efter valpning. Olika individer har olika förutsättningar för att klara av stressade situationer. Hundens beteenden är en av de indikatorer som är lättast att observera när det gäller individens välfärd. Beteenden ger oss information om individens behov, preferenser och dess invärtes tillstånd. Kortisol är en god stressindikator hos hund. Vid en stressad situation svarar kroppen med att kraftigt höja kortisolhalten i blodet, detta bidrar till att minska den stress som har uppkommit.