Vomnedbrytningsprofil av fiber i helsäd : effekt av gröda, skördetidpunkt och metodik - Bååth Jacobsson, Susanne (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2005)
Syftet med detta projekt var att studera inverkan av gröda och skördetidpunkt på kemisk sammansättning och vomnedbrytning av neutral detergent fibre (NDF) och torrsubstans (TS) i helsäd samt att jämföra ANKOM DaisyII in vitro-metoden med in situ-metoden med avseende på nedbrytningsförloppet i vommen av NDF och TS i helsäd. Havre, korn, rågvete och vårvete odlades i storrutor med tre upprepningar i fält. Hela försöket upprepades under två år (2002 och 2003). Varje storruta delades upp i två smårutor, som skördades vid tidig mjölkmognad respektive tidig degmognad. In vitro-inkubering skedde med ANKOM DaisyII-inkubator av 48 prover från båda åren. Prover vägdes in i filterpåsar som förseglades och inkuberades i vomvätska och buffert i 4-liters glasflaskor, där samtliga prover för en tid fanns i samma flaska, i värmeskåp. In situ-inkubering skedde av 24 prover endast från första odlingsåret. Prov vägdes in i nylonpåsar som placerades i vommen på tre fistulerade kor. Vid både in situ- och in vitro-metoden avbröts inkuberingarna vid olika tidsintervall upp till 120 timmar genom att påsarna sköljdes i vatten. Fiberdata från in situ- och in vitro-inkuberingarna anpassades till en icke-linjär modell för skattning av potentiellt nedbrytbar NDF, nedbrytningshastigheten av NDF, potentiellt icke nedbrytbar NDF och tidsfördröjning innan nedbrytning av NDF började.