Stadsträdgården, Uppsala : en studie utifrån Gunnar Jarle Sortes teori om parkkvaliteter - Gustafsson, Linnéa; Olsson, Julia (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2017)
Parker har en central roll inom landskapsarkitektur och en stor inverkan på människors hälsa. För att förstå vad som gör att vissa parker föredras framför andra kan miljöpsykologisk forskning studeras. I denna kandidatuppsats ligger fokus på den del av miljöpsykologin som handlar om hur människor upplever utomhusmiljö och varför gröna miljöer är viktiga. Gunnar Jarle Sorte, professor emeritus i landskapsarkitektur, har utifrån ett miljöpsykologiskt perspektiv konstruerat åtta parkkvaliteter baserade på upplevelsemässiga värden. Kandidatuppsatsen analyserar huruvida dessa åtta parkkvaliteter finns representerade i Uppsalas stadspark Stadsträdgården och hur det går att förbättra kvaliteterna. Studien innefattade en litteraturstudie och tolkning av Sortes parkkvaliteter samt en platsstudie av Stadsträdgården i form av inventering och analys. Resultatet visade att alla åtta parkkvaliteter finns i Stadsträdgården men är representerade i varierande grad i parkens olika delar. Analysen visade även att parkkvaliteterna är beroende av varandra och när flera parkkvaliteter uppnås eller inte uppnås på en plats beror det oftast på samma påverkande faktorer. Utifrån analysen gjordes principskisser med syftet att tillföra parkkvaliteter baserade på miljöpsykologi. Att gestalta parker utifrån miljöpsykologisk forskning är ett användbart verktyg för att säkerhetsställa en hög kvalitet i parker. Förtätningen som idag sker runt om i Sverige tar till viss del parkmark i anspråk och bidrar till att trycket på befintliga parker ökar. För att parker ska ha en fortsatt god inverkan på människors hälsa krävs en hög standard och god planering.