Vad innebär framgång för lantbrukare? - Holmgren, Patrik (SLU/Dept. of People and Society, 2017)
Forskning har visat att lantbrukare oftast känner större tillfredsställelse med lantbruk som en livsstil och upplever större tillfredsställelse med jobbet än vad andra yrkesgrupper gör. Rikedom, erkännande och tillväxt har oftast setts som kriterier för att ett företag ska anses vara framgångsrikt. En stor andel av Sveriges lantbrukare upplever att de har dålig eller mycket dålig lönsamhet skulle det då innebära att en stor del av lantbruksföretagarna inte ser sig som framgångsrika. Kan det vara så att det är en skillnad mellan vad lantbrukarna har för mål med sitt företag och vad allmänheten (teorin) tror att de har, nämligen hög vinst och tillväxt? I den här kvalitativa undersökningen har totalt nio lantbrukare (fyra yngre och fem äldre) fått svara på vad de ser som framgång. Detta har gjorts med utgång i means-end teorin där uttalandena har försökts förklarats av de bakomliggande värderingarna. Resultaten visar att framgång för lantbrukarna till stor del handlar om att ha ett tillfredställande ekonomiskt resultat, ha kontroll över sin produktion och utveckla den framåt. De äldre lantbrukarna såg också möjligheten till att göra det de trivdes med som ett framgångskriterium. De yngre var mer prestationsinriktade än vad de äldre verkade vara och flera av dem hävdade att de ville bevisa att det går bedriva mjölkproduktion trots den dåliga lönsamhet som varit i branschen. Den rådande ekonomiska situationen i de olika företagen samt familjesituationerna som företagarna har hemma ser ut att påverka svaren i förhållandevis hög grad. Det som är genomgående för lantbrukarna är att det främst inte handlar om att tjäna stora summor eller ha nya maskiner för att se sig som framgångsrika.