Odling av baljväxter för humankonsumtion i Sverige : en handbok som beskriver de biologiska och teknologiska förutsättningarna för att odla baljväxter till livsmedel - Eriksson, Niklas (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2017)
Odlingen av baljväxter till humankonsumtion har historiskt sett varit viktig i Sverige men är idag väldigt liten. Globalt sett är baljväxter i många delar av världen en viktig proteinkälla. Kommersiell odling av baljväxter görs redan i stor grad i Sverige men avsättningen är i princip bara foder med några få undantag. I denna litteraturstudie undersöks vilka odlingsförutsättningar som krävs för att odla trädgårdsbönor, åkerbönor, sojabönor, linser, ärtor och lupiner till livsmedel i Sverige. Detta sker genom att redovisa vilket typ av klimat, geografiska förutsättningar och vilken odlingsplats som passar bäst för respektive gröda. Examensarbetet berör även den tekniska aspekten i form av etableringsmetod, gödsling, ogräshantering, skörd och torkning. Arbetet innehåller även en kort beskrivning av avsättningsmöjligheter och framtidsutsikter för odling och användning av baljväxter till livsmedel.