Odling av sojabönor i Sverige : lönar det sig? - Tarler, Therese (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2017)
Sojabönan är en viktig proteingröda för våra enkelmagade produktionsdjur. Det sojamjöl vi använder oss av idag kommer huvudsakligen från Sydamerika och är en restprodukt från utvinningen av sojaolja. De förhållande som människor och naturen utsätts för i Sydamerikas sojaodlingar är helt oacceptabla här i Sverige. Arbetarna får minimala löner, ingen skyddsutrustning finns att använda och preparaten som används är mycket giftiga och sen länge förbjudna här i Sverige. För att kunna utöka sojaodlingen skövlas årligen stora arealer regnskog vilket har stor effekt både på landets lokala biodiversitet och det globala klimatet.