Kalmar Strandpromenad : ett program för utveckling av Sylvanderparken - Eliassi, Chiro (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2017)
I centrala Kalmar sker det idag en utveckling av hamnområdet där bland annat ett universitet och hotellverksamhet kommer att byggas till. Detta förväntas resultera i ett ökat besökstryck på Sylvanderparken. Syftet med den här uppsatsen är att utarbeta ett program och visualisera det för att visa lösningar på hur Sylvanderparken i centrala Kalmar kan utvecklas. Programmets fokus ligger på att skapa gestaltningsmöjligheter som stimulerar möten i parken. Arbetet är uppdelat i två delar – en förstudie och analys. I förstudien kombineras information från litteratur, inventering och observation med intervjuer med parkbesökare och inspirationsbesök i Hornsbergs strandpark i Stockholm. Analysen utgörs av en plats- och rumsanalys. Stockholm stads sociotopkvaliteter och Kalmar kommuns informationskarta används för att studera parkens befintliga värden samt värden som saknas i nuläget. I resultatet framkommer det att Sylvanderparken används som transportsträcka mellan centrala Kalmar och omgivande målpunkter såsom Kalmar slott samt att vattnet har en stor betydelse för vistelsen i parken. Det framkommer även att bullret från bilvägen, vid parkens yttre kant, är en störande faktor för upplevelsen av parken. Utifrån sammanställningen av intervjuerna, observationerna, analyserna och inspirationsbesöket presenteras ett program som ska fungera som riktlinjer för parkens gestaltning. Programmet behandlar belysning, struktur, målpunkter och bullerskydd i parken. Programmet behandlar även hur parkens och vattnets kontakt ska ökas. Programpunkterna visualiseras genom två visionsbilder som illustrerar hur parkens kontakt med vattnet kan öka och hur belysningen kan se ut i parken. Avslutningsvis diskuteras varför flera analyser används och hur Kalmar kommuns underlag har bidragit till och påverkat resultatet.