Sambanden mellan utdelningspolicy och beslutsfattande - Andersson, Emma (SLU/Dept. of People and Society, 2017)
Den globala trenden för aktie har på de senaste åren drastiskt ökat. Forskare och medier påpekar att företag sätter aktieägare främst och företag delar därför ut rekordstora summor till sina aktieägare, så pass att de själva inte har finansiell möjlighet att investera i den egna verksamheten. Forskare menar även att under de senaste åren har utdelningar till aktieägare varit som högst, medan vinsterna varit som lägst. Detta är intressant, då resultatet från forskningsrapporten inte håller med enligt forskare och medier. Utan när företags lönsamhet ökar så ökar även aktieutdelningen, men när investeringar eller katastrofer inträffar är det företagen själva som avgör om de ska sänka utdelningen. Det är inget faktum att utdelning ska sänkas bara för att lönsamheten minskas under ett år. Oavsett så är företag intresserade av att tillfredsställa aktieägare och av den anledningen genomför utdelning.