Diversifiering i spannmålsodlande jordbruksföretag : bakomliggande faktorer och det sociala nätverkets betydelse - Lindkvist, Angelica; Löfgren, Johan; Nilsson, Cornelia (SLU/Dept. of Economics, 2017)
I LRF Konsults undersökning Lantbruksbarometern 2016 anger 60 % av de 1000 medverkande jordbrukarna att lönsamheten idag är dålig eller mycket dålig. Flera spannmålsodlande jordbruksföretag är idag alltså i ett sådant skede där verksamheten inte bär sig. Det finns då olika strategier som företagen kan tillämpa för att öka lönsamheten och således överleva. En vanligt förekommande strategi för att öka lönsamheten är att diversifiera verksamheten genom att starta en verksamhet vid sidan av jordbruket. Diversifiering kan delas in i on-farm diversifiering samt off-farm diversifiering beroende på om verksamheten sker i anslutning till den egna gården eller inte. Det sociala nätverket är en nyckelfaktor för att utvecklandet av nya verksamhetsgrenar i jordbruksföretag skall lyckas.