Välkommen till dödens landskap - Airijoki, Oskar (2017)
Denna uppsats är ett försök att kombinera de vetenskapliga disciplinerna konst- och bildvetenskap samt landskapsarkitektur. Målsättningen är att besöka en gravplats för att sedan beskriva och tolka dess betydelse. Detta genomförs med en hermeneutisk metod samt Foucaults teori om heterotopi. De frågor som används som ingång i materialet är följande: Hur präglas den specifika platsen/landskapet av död? Finns det några kopplingar mellan det temporära i livet och det temporära i landskapet? Hur är landskap som präglas av död och temporalitet viktiga för människan? Uppsatsen inleds med en diskussion om vikten av tolkning och hur detta leder till kunskap. I analysdelen diskuteras fyra platselement och deras betydelse utifrån metod, teori och frågeställning. Därefter diskuteras tre hermeneutiska tolkningsramar och hur dessa har påverkat tolkningsprocessen. Avslutningsvis förenas tolkningarna av platselementen samt tolkningsramarna i en sammanfattande tolkning. Detta påvisar en tolkning där gravplatsen präglas av död, anonymitet och gemenskap. Vidare lyfts insikten om att besökaren kommer att dö och begravas i ett liknande landskap som det tolkade. Den sista frågeställningen diskuterar betydelsen av dödens landskap för människan. Dessa dödens landskap är platser där det overkliga tillåts möta det verkliga, alltså platser för reflektion kring döden. Slutligen leder uppsatsen till en oanad insikt om symbolens betydelse för individens utveckling. Dessutom har uppsatsen lyft flertalet nya frågor, där den kanske viktigaste är: hur skapar en landskapsarkitekt meningsfulla platser och landskap?