(O)jämställd fysisk aktivitet - Andersson, Johanna (2017)
Landskapsarkitektur och fysisk planering påverkar det offentliga rummets utformning och därmed hur människorna i staden lever sina liv. Fokus för uppsatsen har varit att studera hur den offentliga miljön används av ungdomar eftersom det finns studier som visar på stora könsskillnader i nyttjandet av näridrottsplatser, där killar är starkt överrepresenterade (Blomdahl, Elofsson, Åkesson, 2012). Det finns även studier som visar på att den fysiska aktiviteten bland befolkningen har förskjutits från vardagen till fritiden (Faskunger, 2007) vilket ställer krav på den enskilde individens egna initiativ till motion och på utformningen av den byggda miljön. Fysisk planering och landskapsarkitektur kan således användas som verktyg för att skapa miljöer som stödjer fysisk aktivitet för alla, oavsett könstillhörighet.