Acepromazin och alfa2-agonister i kombination med en opioid som premedicinering till hund - Brånstrand, Axel (2017)
Inom veterinärmedicinen är det av stor vikt att våra husdjur får adekvat premedicinering inför generell anestesi och undersökningar. Faktorer som sedering, analgesi och hur cirkulationen påverkas är viktiga aspekter som tas i beaktning ur ett djurvälfärdsperspektiv. I Sverige finns idag flera olika läkemedel som används vid premedicinering och de två vanligaste läkemedlen som används till hund är acepromazin och alfa2-agonister. Dessa läkemedel har både positiva och negativa effekter som är viktiga att vara medveten om. Acepromazin och alfa2-agonister används ofta i kombination med en opioid för att skapa tillräcklig sedering och analgesi inför smärtsamma ingrepp.