Muskuloskeletala och neuromuskulära yttringar vid hypotyreos hos hund - Eklund, Greta (2017)
De tyreoida hormonerna T3 och T4 spelar en stor roll i de flesta av kroppens vävnader. De ökar metabolismen i alla celler och är viktiga för gonadernas utveckling. På cellulär nivå aktiverar de tyreoida hormonerna transkriptionen av många gener. Sköldkörtelinsufficiens kan således få stora konsekvenser för många processer i kroppen. Det finns många klassiska sjukdomstecken vid hypotyreos till exempel alopeci, viktuppgång, trötthet, svaghet och intolerans mot fysisk aktivitet.