Förvaltning av vilt i naturreservat med avseende på rekreation och naturvärden - Liljeholm, Terese; Viktoria, Svensson (2017)
Examensarbetet behandlar frågor om hur viltbeståndet av rådjur, räv och vildsvin i naturreservatet Herrevadskloster och hur dessa påverkar områdets landskapskaraktär, biodiversitet och rekreationsvärden. En viltinventering på rådjur har utförts på området och jämförts med tidigare utförd inventering från 2011, för att se hur rådjurspopulationen har förändrats. Inventeringen visade att rådjursstammen har minskat i området. Minskning av Rådjursbeståndet i naturreservatet har minskat med 8,5 % i antalet djur. En möjlig orsak till att rådjursstammen har minskat kan bero på att rävstammen har ökat och därigenom tagit fler kid. Rådjursbestånd fluktuerar årligen i antal, dock pekar de senaste årens viltolyckor i kommunen på en stadig ökning i antalet. Detta kan förklaras utav de senaste årens milda vintrar som har varit gynnsamma för allt vilt då de ger en god tillgång på föda. Vildsvinsbeståndets närvaro i området är påtagligt då det under inventering kunde konstateras att cirka 16% av all betesmark var uppbökad. Detta kan medföra att rådjuren förändrar sitt rörelsemönster och söker sig till skogsmarker. Arbetet omfattar även de viltåtgärder som bidrar till att värna om biologisk mångfald i naturreservatet. Sådana åtgärder är exempelvis att skapa större våtmarksområden, få fram brynzoner och hålla en välmående rävstam. Detta gör att viltförvaltningen underlättas i ett naturområde där jakten är förbjuden. Åtgärderna är till för att skapa ett friskt viltbestånd men också för att minimera de skador som rådjur kan ha på naturen. Utifrån de rekreations- och naturvärden som kan påverkas av en stor rådjursstam har en ekologisk bärförmåga för rådjur föreslagits för naturreservatet. Denna bärkapacitet grundas utifrån forskning från SLU och utav en rapport från ett naturreservat i USA. Den bärkapacitet som föreslagits är ett maxantal på 100 rådjur/ 1000 ha för att undvika en negativ inverkan på miljön. De skador som observerats är att föryngring försvåras av lövskog och försening av den naturliga successionen. Rapporten har resulterat i en förvaltningsplan för rådjuren i Herrevadskloster som ett komplement till områdets skötselplan.