Stress hos hund på klinik och dess inverkan på smärtbedömning - Svensson, Mia-Maria (2017)
Forskare är överens om att hundar liksom andra djur känner smärta likt människor. Att kunna utföra en sanningsenlig smärtbedömning på hund är därför av stor vikt ur djurvälfärdsynpunkt. Smärta är en obehaglig upplevelse för individen som oftast ger upphov till både beteendemässiga och fysiologiska förändringar. Syftet med denna litteraturstudie är att utreda hur smärtbedömning utförs på hund och vad som kan göras på klinikerna för att minska stress från omgivningen för att därmed få en mer tillförlitlig smärtbedömning.