Pain management in dogs with osteoarthritis - Norlund, Emilia (2017)
Osteoartrit är en vanlig sjukdom hos våra domesticerade hundar och estimeras drabba tjugo procent av alla hundar över ett år. Tillståndet förknippas med kronisk smärta och nedsatt rörelsefunktion. Som behandling används ofta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, så kallade NSAIDs med syfte att lindra smärtan och därmed förbättra livskvaliten. Även om NSAIDs har visat sig ha en stark smärtlindrande effekt associeras behandlingen även med ett flertal bieffekter som kan ge upphov till allvarliga skador relaterade till bland annat magtarmkanal och njurar. Dessutom är NSAIDs säkerhetsprofil för långtidsbehandling hos osteoartrit på hund ännu ej klarlagd.