Injektionsassocierade sarkom hos katt - Yngvesson, Philip (2017)
Sedan början av 1990-talet har vaccinationer och andra injektioner kopplats till uppkomsten av aggressiva sarkom hos katt. Trots att sjukdomen är relativt ovanlig och endast uppkommer hos 0,32 till 10 katter per 10 000 vaccinationsdoser så bidrar den dåliga prognosen till stor oro hos veterinärer och djurägare världen över. Tumörerna, som uppträder vid injektionsplatsen, är av typiskt mesenkymalt ursprung, där fibrosarkom är vanligast, och har fått namnet FISS efter engelskans ”feline injection-site sarcoma”. Trots en hel del forskning på området har man inte kunnat fastställa en exakt etiopatogenes för sjukdomen, men den mest etablerade hypotesen är att den kritiska rollen i tumörutvecklingen utgörs av en kvarstående inflammation som induceras vid vaccination eller andra injektioner. Den låga prevalensen av FISS tyder dock på en multifaktoriell etiopatogenes som inkluderar både inflammatoriska och genetiska processer där drabbade katter tillhör en subpopulation av känsliga individer med endogena förutsättningar för tumörutveckling.