Lungutveckling och surfaktant - Folkesson, Sara (2017)
En lamning kräver ofta en hel del arbete av tackan och ibland även av djurägaren innan lammet piggnar till efter födseln och kan ta sig upp på egna ben för att dia. Komplikationer vid lamning är inte helt ovanligt och kan göra processen lång, uttröttande och smärtsam för både tacka och lamm. För att lammet ska vara starkt och livskraftigt krävs ett fungerande lungsystem som är redo för att syresätta blodet via ett gasutbyte med luften.