Träningens påverkan på sporthästens muskelfysiologi - Fröberg Niklasson, Gabriella (2017)
Inom hästsport finns det ett flertal olika discipliner och extrema ytterligheter representeras både gällande tävlingar inom kortdistans och långdistans vilka alla ställer olika krav på hästarna och deras prestationer. Jag har valt att undersöka en del av den vetenskapliga litteratur som finns avseende muskelfysiologins betydelse för prestationsförmågan hos hästar som tränas för tävling inom distansritt och travsport. Mitt fokus ligger på sambandet mellan träningens upplägg och muskelns fysiologiska träningsadaption med avseende på muskelfibertyper samt citratsyntas och HAD (3-OH-acyl-CoA dehydrogenas) vilka är viktiga enzym för syreförbränningsförmågan. Syreförbränningsförmågan är intressant eftersom den är av stor betydelse för prestationen hos både hästar som tävlar inom trav och distansritt.