Ekvin virusarterit - Selling, Kristin (2017)
Ekvin virusarterit är en virussjukdom som drabbar hästar i hela världen. Den här uppsatsen syftar till att redogöra för patogenes, smittspridning samt något om kontroll och diagnostisering. Ofta får hästarna en subklinisk infektion, men det kan också ta sig i uttryck som en luftvägsinfektion eller leda till abort hos dräktiga ston. De huvudsakliga smittvägarna är via aerosoler från hästar med akut infektion, eller veneriskt då persistent infekterade hingstar smittar ston vid betäckning via sperma. Det är endast hingstarna som blir persistenta smittbärare då det stadiet är testosteronberoende, därför är hingstar virusets enda naturliga reservoar. De typiska kliniska symtomen är förutom abort hos ston, ödem i flertalet vävnader som ben och juver eller scrotum. Viruset har tropism för muskelväggarna i små kärl, framförallt arterioler, där det orsakar kärlskador som leder till ödem och blödningar. Därtill får hästarna influensalika symtom som feber, nedsatt allmäntillstånd och näsflöde.