Mykotoxiner i foder till häst - Karlsson Bergkvist, Pernilla (2017)
Mykotoxikos är ett samlingsbegrepp för sjukdomstillstånd orsakat av förgiftning med mykotoxin, ett gift producerat av mögelsvampar. Det finns flera olika potentiellt patogena mögelsvampar som kan kontaminera grödor under tillväxt, skörd och lagring och därmed utgöra en hälsorisk för djur som äter dessa grödor. Det finns dock en skillnad i känslighet för toxinerna mellan olika djurarter och hur mottagliga de är för olika toxiner och därmed vilka symtom som uppstår. Denna litteraturöversikt har som syfte att undersöka olika mykotoxiners hälsoeffekt hos hästar, de olika mykotoxinernas prevalens i hästfoder och hur hästar skulle kunna skyddas mot de eventuellt negativa effekterna som toxinet har.