Toxocara canis hos nyfödda valpar - Emlén, Anna (2017)
Hundens spolmask Toxocara canis är en vanlig parasit hos unga valpar som i värsta fall kan orsaka dödsfall. Smittan sker framförallt intrauterint från den dräktiga tiken som bär inkapslade larver i sina vävnader. Dessa reaktiveras kring dag 40 i dräktigheten och vandrar över placenta till foster. Vid oral smitta kan larver anta två olika vägar i kroppen, antingen den tracheala vandring som krävs för att fullfölja sin livscykel, eller en somatisk vandring där de istället kapslas in i kroppens vävnader i väntan på dräktighet. Vid dräktighet supprimeras immunförsvaret naturligt och tros bidra till en reaktivering av larver i vävnadsarrest, som då vandrar över till valparna.