Enzootisk pneumoni hos kalv - Svanberg, Tove (2017)
Enzootisk pneumoni är ett vanligt hälsoproblem hos kalv och ingår i bovine respiratory disease- komplexet (BRD), tillsammans med shipping fever och bovine respiratory distress syndrome. Enzootisk pneumoni är en multifaktoriell sjukdom och orsakas av en kombination av mikrobiologiska agens, miljöfaktorer som predisponerar och faktorer hos den enskilda individen. Infektioner med bovint respiratoriskt syncytialt virus, bovint coronavirus, bovint parainfluensa-3 virus och bovint herpesvirus-1 predisponerar för sekundära infektioner orsakade av främst Pasteurella multocida, Mannheimia haemoyltica, Histophilus somni och Mycoplasma bovis. Dessa sekundära infektioner är ofta mer allvarliga och har negativ påverkan på överlevnad, tillväxt, inkalvningsålder och eventuellt mjölkproduktion under första laktationen.