Immunterapi vid cancer : är blockering av PD-1 en möjlig behandlingsmetod för hund? - Tengstrand, Sofia (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2017)
Programmed cell death protein 1 (PD-1) är en ko-inhiberande receptor som uttrycks på bland annat T-celler. Vid aktivering av T-celler leder interaktion mellan PD-1 och dess ligand, PD-L1, till att signalering från T-cellsreceptorn inhiberas och T-cellernas effektorfunktioner hämmas. Syftet med detta är att verka som en naturlig broms på immunförsvaret för att minska vävnadsskada vid pågående inflammation och autoimmunitet. Studier har visat att PD-1 och PD-L1 är uppreglerade vid cancer på T-celler respektive tumörceller och att det är en mekanism som hjälper tumörer att nedreglera immunsvar riktade specifikt mot de neoplastiska cellerna.