Kan kostnadsbesparingar inom ett logistiksystem även innebära miljöförbättringar? : en fallstudie om förändringar inom logistiksystem - Björkén, Sofia; Bystedt, Elin (SLU/Dept. of Economics, 2017)
I denna uppsats har författarna genomfört en fallstudie vad gäller Galdermas förändring inom sitt logistiksystem. Syftet har varit att undersöka om det finns ett positivt samband mellan att göra kostnadsbesparingar och samtidigt minska sin miljöpåverkan. Galderma är ett hudläkemedelsföretag som har identifierat transporter som en av sina signifikanta miljö-aspekter. De har genomfört olika förändringar inom sitt logistiksystem som till exempel val av annat transportmedel, ökade transportvolymer och färre transporter. De har även outsourcat sin lagerhantering i Uppsala till DHL Exel Supply Chain i Örebro. Dock har inte Galderma klarlagt vad dessa förändringar resulterat i, både ekonomiskt och miljömässigt. Den tidsperiod som har studerats är mellan åren 2010-2016 där de fem mest betydelsefulla länderna för företaget valts ut.