Arbetsmiljö och trafikolyckor : en undersökning med synvinklar från Svevia och Trafikverket - Jardstål, Fanny (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2017)
Dagens samhälle blir ständigt mer urbaniserat och utvecklat. Det ställer höga krav på samhällets funktioner, exempelvis infrastrukturen. En bättre infrastruktur, i form av vägar, gör det enklare för medborgare att transportera sig. Det innebär mer bilar och en högre belastning som i sin tur ger en ökad risk för olyckor. Mellan 2006 och 2016 ökade antalet fordon i Sverige från 6 519 907 till 7 708 833 stycken. Enligt WHO, World Health Organization, förolyckades 1,4 miljoner människor i trafiken 2015. Den höga siffran gör trafikolyckor till den tionde vanligaste dödsorsaken. I Sverige omkom 263 personer under 2016 enligt Transportstyrelsen. Att befinna sig i trafiken är således riskfyllt och i värsta fall även livsfarligt.