Lönsamhet vid fröträdsavverkningar på torvmark i östra Småland - Sköld, Erik (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2017)
Utav Sveriges ca 10 miljoner ha myrar och torvmarker utgörs knappt en femtedel av produktiv skogsmark som omfattar ett ungefärligt virkesförråd på 256 miljoner m3sk. På sitt innehav i sydöstra Småland slutavverkar Sveaskog AB tiotusentals m3fub årligen på torvmarker och marker med låg bärighet där naturlig föryngring med fröträd använts som föryngringsmetod. Företaget har tydliga ekonomiska resultatmål vilket motiverar att undersöka lönsamheten vid slutavverkning av fröträden.