Överlevnad, tillväxt och snytbaggeskador i fält hos långnattsbehandlade ettåriga tallplantor med dubbelbarr - Nilsson, Kristina (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2017)
En skogsägare är skyldig att återbeskoga efter föryngringsavverkning och plantering är den vanligaste metoden. I Sverige produceras årligen miljontals skogsplantor för att tillgodose behovet och den vanligaste planttypen är täckrotsplantan. Med hjälp av olika odlingsprogram kan plantorna få olika egenskaper för att passa alla ståndorter och deras utmaningar. Ett sådant odlingsprogram är långnattsbehandling på våren under första året i plantskolan, vilket hos tallplantor leder till ett tvåårigt utseende med dubbelbarr. Att producera dubbelbarrsplantor innebär en extra kostnad i plantskolan. För att motivera denna kostnadsökning för kunden krävs en bevisad fördel hos dessa plantor.