Linddynans habitatpreferenser : en studie av variabler som påverkar förekomsten eller avsaknaden av Biscogniauxia cinereolilacina - Tollerz Bratteby, Ulrika (SLU/Dept. of Ecology, 2017)
Linddynan (Biscogniauxia cinereolilacina) är en sporsäcksvamp som lever på död lindved. Svampen är värd åt fyra av de nio rödlistade och vedlevande skalbaggsarter som ingår i Åtgärdsprogrammet för skalbaggar på skogslind (Ehnström, 2006). De fyra arterna: lindbarkbagge (Synchita separanda), lindmögelbagge (Enicmus brevicornis), lindplattbagge (Laemophloeus monilis)och enfärgad brandsvampbagge (Diplocoeolus fagi) nyttjar svampen som föda. Det finns ingen egentlig kunskap kring linddynans habitatpreferenser,annat än att den lever på död lindved. För att kunna utföra relevanta naturvårdsinsatser för de fyra linddynalevande skalbaggarna är det viktigt att veta något om förutsättningarna som påverkar linddynans förekomst.