Foder till unga kycklingar - Olsson, Anna (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2017)
En kycklings digestionssystem är inte fullt utvecklat vid kläckning utan det sker främst under första veckan. Digestionssystemet tillväxer och utvecklas samt aktiviteten av digestionsenzymer ökar. Detta har visats gå snabbare om kycklingen haft tillgång till foder efter kläckning än om den fastat. Det har även visats att gulesäcken som kycklingen fått näring ifrån under tiden den legat i ägget och under de första dagarna efter kläckning används snabbare om foder utfodrats tidigt efter kläckning. Utnyttjandet av gulesäcken har visats ske främst via tarmen i en foderkonsumerande kyckling i jämförelse med en fastande där upptag främst sker via cirkulationssystemet.