Beteende som avelsutvärdering på hund - Kess, Evelina (SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics (until 231231), 2017)
Det här är en litteraturstudie som syftar till att sammanfatta befintliga studier om huruvida det är möjligt att testa för och få fram en arvbarhet för olika beteendebete-ende egenskaper. Den vanligaste orsaken till omplacering av hund är oönskade bete-ende, att ändra på det bör vara av stor betydelse i hunduppfödning. Studien tittar när-mare på Svenska brukshundsklubbens Mentalbeskrivning Hund, bruksprovet, vall-hundsprovet och C-BARQ. För att identifiera potentiella beteendeproblem inom raser är ett standardiserat frågeformulär en bra början, men en mycket viktig del i avel för specifik mentalitet eller beteendemässiga egenskaper är ett bra test eller beteende be-skrivning. För att testa för specifika beteenden och skatta ärftlighet av dessa egen-skaper krävs det att miljöpåverkan är så minimerad som möjligt. Att inte ta hänsyn till beteende och mentalitet i avelsarbetet kan resultera i att rasen inte längre passar för den typen av arbete den ursprungligen var avsedd till. Det kan även leda till bete-endeproblem som ökad rädsla som i sin tur kan orsaka ångest och aggressivitet hos hundar och på så sätt minska välfärden för dessa hundar.