Investeringar i sol- och vindkraft : olika faktorers påverkan på svenska lantbrukares investeringsbeslut gällande sol- och vindkraft - Lovén, David; Pålsson, Christian (SLU/Dept. of Economics, 2017)
Sveriges har som mål att bli oberoende av fossila bränslen. Målet är att minst 50 procent av all energiproduktion år 2020 ska komma från förnyelsebara energikällor. År 2015 stod jordbrukssektorn för 13 procent av Sveriges totala fossila utsläpp och det finns en potential till förbättring. Två alternativ är att investera i sol- eller vindkraft, samtidigt som investeringarna är förknippade med risker eftersom det finns flera faktorer som påverkar investeringens lönsamhet. Vidare konstateras i tidigare studier att lantbrukare trots osäkra förhållanden väljer att investera i sol- eller vindkraft. Tidigare studier som gjorts på området är oense om vilka faktorer, objektiva eller subjektiva som anses viktigast vid investeringsbeslut i sol- eller vindkraft.