Kulturarv och kulturmiljö i stadsbyggnadsprojekt : en analys av förhållningssättet till kulturmiljön i omvandlingen av Slakthusområdet i Stockholm - Ziese, Tina (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2017)
En plats historia, kulturmiljö och kulturarv påverkar platsens karaktär och identitet. Vid stadsbyggnadsprojekt måste stadsplanerare förhålla sig till den befintliga kulturmiljön. Idag omvandlas många äldre industriområden till bostadsområden. Ett sådant exempel är omvandlingen av Slakthusområdet i Stockholm. Denna kandidatuppsats syftar till att analysera hur planerare kan arbeta med kulturmiljö och kulturarv i omvandlingsprojekt. Planprogrammet för omvandlingen av Slakthusområdet granskas för att se hur kulturmiljön och kulturarv hanteras i detta exempel. Förhållningssättet till kulturmiljön i Slakthusområdet kombinerar bevarande, återanvändning och inspiration. Många historiska byggnader ska bevaras och återanvändas. I studien framkommer vår tids tendens att gå från ett bevarande av enstaka byggnader till ett erkännande av helheten i miljöer. I Slakthusområdet yttrar sig detta bland annat i bevarandet av den ursprungliga gatustrukturen. Studien visar även att synen på äldre industrimiljöer överlag är positiv i dagens samhälle. Slakthusområdets planstruktur har egenskaper som efterfrågas även i nutida stadsplanering. I diskussionsavsnittet behandlas de aspekter som kan ha påverkat ambitionen och möjligheten att bevara Slakthusområdets identitet och karaktär som ett industriområde. Prioriteringen av bevarandet av bebyggelsen från det tidiga 1900-talet i Slakthusområdet samt områdets framtida historiska läsbarhet diskuteras. Avsaknaden av större grönområden i området problematiseras.