Livscykelanalys av laxfiskar producerade i öppna och slutna system – en jämförelse - Dahlberg, Amanda (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2017)
Laxfiskodling i Sverige sker vanligtvis i öppna system som kassodlingar. Debatt kring vilken miljöpåverkan som olika fiskodlingar kan ge är aktuell och nyligen kom en dom gällande öppna system som begränsar dess produktion på vissa platser i Sve-rige. Livscykelanalys är en metod att mäta kvantitativt hur mycket miljöpåverkan en produkt eller process genererar under hela livscykeln. Syftet med detta arbete är att kartlägga och beskriva skillnader i lokal och global miljöpåverkan mellan öppna och slutna laxfiskodlingar. De arter som omfattas är Atlantlax, regnbåge och röding. Slut-sats är de öppna systemen har högre lokal miljöpåverkan jämfört med de slutna sy-stemen men de slutna systemen riskerar att ha högre global miljöpåverkan än de öppna systemen på grund av den betydligt högre energianvändningen för att recirku-lera vattnet.