Tillsammans i mottagandet : en studie kring flyktingmottagande och samverkan i Haparanda - Augustsson, Caroline (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2017)
Många människor på flykt som tagit sig till Sverige, har av olika anledningar placerats i landsbygdskommuner. Det ökade antalet flyktingar och mottagandet av dem skapar både utmaningar och möjligheter för myndigheterna och landsbygdskommunerna. Syftet med detta kandidatarbete är att undersöka och förstå hur flyktingmottagandet hanterades i Haparanda kommun från hösten 2015 fram till våren 2017. Uppsatsen har ett empiriskt fokus, och grundas i informanternas berättelser, som jag fick ta del av, under en veckolång fältstudie i Haparanda. Uppsatsen beskriver hur de lokala aktörerna hanterade mottagningen och vilka drivkrafter som ligger bakom den lokala organiseringen. Begreppen kommunikativ och instrumentell logik, social tillit, och governance har använts för analysen. Mottagandet involverar flera samhällsaktörer, därmed skapas ett behov av samverkan dem emellan. I mötet mellan myndigheter och civilsamhällets organisationer blir skillnaden i deras arbetssätt tydlig, som präglas av skilda logiker. Detta i sin tur har påverkan på tilliten mellan aktörerna. Kommunen befinner sig mellan två logiker, där man försöker kombinera sin myndighetsutövning med en orientering mot civilsamhället.