Brunalger till smågrisar och dess bioaktiva effekter - Eriksson, Alma (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2017)
I denna litteratursammanställning är syftet att redogöra för vilka bioaktiva substanser i brunalger som blivit mest utforskade och deras effekter när det ges som fodertillskott till smågrisar vid avvänjning. Samt att utreda om brunalger kan vara ett alternativ till antibiotika för att minska eventuella problem vid avvänjning. Under avvänjningens första dagar sker flera omställning för smågrisarna i form av foder och miljö, vilket i kombination med stress ger flertalet ogynnsamma effekter. Förändrad tarmflora, minskat foderintag och tillväxt är vanliga effekter vilket även kan generera i avvänjningsdiarré. Avvänjningsdiarré är en smittsam sjukdom och kan i värsta fall ge en dödlig utgång för en drabbad smågris, vilket i sin tur är negativt för lantbrukaren i form av ekonomiska förluster. Förebyggande åtgärder i dagens läge är en god stallmiljö och ett avvänjningsfoder som ger en mjuk övergång från mjölk till fast föda, vilket vanligtvis innefattar ett foder med inblandning av laktos. Detta för att laktos stimulerar hälsofrämjande bakterier i mag- och tarmkanalen hos smågrisarna, då det är lätt att bryta ner. Samt att laktos är en komponent som grisarna är vana vid då det finns ett högt innehåll av det i suggans mjölk. På grund av den ökande efterfrågan på laktos från andra marknader vilket kommer leda till stigande priser, skulle det vara positivt att hitta ett lämpligt hållbart alternativ. Därmed har brunalger studerats, då de har visats ge liknande positiva effekter som laktos när det ges som fodertillskott till smågrisar under avvänjning. Detta antas vara på grund av dess innehåll av de bioaktiva substanserna laminarin och fucoidan som tros ge minskade hälsoproblem vid avvänjning. Slutsatsen av den litterära sammanställningen visar att en inblandning av extrakt från brunalger kan ge ökad tillväxt, foderomvandlingsförmåga samt fastare träck för smågrisar under avvänjning. Detta innebär att inblandningen av laktos i avvänjningsfodret skulle kunna reduceras. Brunalger kan vara ett potentiellt framtida alternativ för att minska antibiotikaanvändningen och fungera som ett hälsofrämjande tillskott till avvänjningsgrisar.