Tidsbudget för frilevande och uppstallade hästdjur samt dess inverkan på ättid och ätbeteende - Johannesson, Rosie (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2017)
Frilevande hästdjur lever i familjegrupper i stäpplandskap där gräs är den huvud-sakliga födan. De frilevande hästdjuren spenderar stora delar av dygnet åt att vandra och söka föda. Dagens uppstallade hästar spenderar stora delar av dygnet installade i en box, spilta eller hage med begränsad tillgång till föda. Syftet med det här arbe-tet var att jämföra frilevande och uppstallade hästdjurs tidsbudget främst gällande ätmönster och ättid, samt studera hur stereotypa beteenden som följd av avvikelser i ätbeteendet eller ättid hos uppstallade hästar kan förebyggas. Det finns några frilevande hästdjur som Camarguehästen, Takhihästen och Asia-tisk vildåsna vilka har studerats för att ta reda på deras naturliga tidsbudget. Studier av tidsbudget har även gjorts för uppstallade hästar och många av dessa visar hur hästarnas beteende påverkas av olika fodermedel och fodertillgång. Frilevande hästdjur tillbringar största delen av dygnet åt födosök och vila, men det varierar mellan årstider. Detta beror på hur god födotillgången är samt hur nä-ringsrik födan är. Det har även visat sig att frekvensen av olika beteenden varierar under dygnet. Uppstallade hästar spenderar inte lika stora delar av dygnet åt födo-sök som frilevande hästdjur och detta kan leda till stereotypa beteenden så som krubbitning och luftsnappning. Med ökat antal fodermedel och utfodringstillfällen ökar ättiden och frekvensen av ätbeteenden. Detta resulterar i lägre frekvens och lägre andel hästar som uppvisar orala stereotypa beteenden som är kopplade till för kort ättid.