Att ta sig fram för egen maskin : en studie av resande och fritid hos unga på landsbygden - Larsson, Alma (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2017)
Den här uppsatsen beskriver hur några gymnasieungdomar i en av Uppsala läns landsbygdskommuner använder sig av kollektivtrafik och förflyttar sig på fritiden. Med en hermeneutisk tolkningsmetod har jag med hjälp av Anthony Giddens förståelse av individens handlingsutrymme och Michel de Certaus begrepp strategi och taktik analyserat empiriskt material insamlat med hjälp av fyra fokusgrupper på en gymnasieskola i Östhammars kommun. I undersökningen framkommer att kollektivtrafiken tar del i handlingsutrymmet, men också inte, detta går att koppla till hur linjetrafiken planerats i förhållande till Uppsala. Det synliggörs också att motorfordonets betydelse för förflyttningar är stort. Motorfordonet sträcker sig även förbi enbart den mobila aspekten, det kan dessutom fylla en funktion som en mötesplats.