Utfodring av katt med diabetes mellitus : en foderjämförelse - Davidson, Stina (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2017)
Diabetes mellitus är en komplex endokrin sjukdom vars prevalens har ökat hos katter. Orsaken tros bland annat vara den ökade förekomsten av övervikt vilket är en erkänd riskfaktor för diabetes mellitus. Behandlingen av sjukdomen syftar till att tillföra insulin för att kompensera dysfunktionell insulinproduktion samt att genom förändrad diet skapa jämnare blodglukoskoncentration och minskad belastning på bukspottkörtelns betaceller. Syftet med arbetet var att undersöka vilka dietrekommendationer som finns för katter med diabetes mellitus inom den vetenskapliga litteraturen. Vidare var syftet att göra en foderjämförelse där några veterinärmedicinska foder samt ett lågprisfoder från dagligvaruhandeln granskades och jämfördes mot varandra och mot vad som rekommenderas inom den vetenskapliga litteraturen. En litteraturstudie visade att flera studier förespråkar en diet med ett lågt kolhydratinnehåll, högt proteininnehåll och måttligt fettinnehåll. Kolhydraterna bör hämtas från en källa med lågt glykemiskt index. En studie rapporterade ett samband mellan torrfoder och ökad risk för diabetes mellitus, vilket bör undersökas vidare i framtida studier. Foderjämförelsen visade att alla foder hade liknande innehåll av protein men skiljde sig åt i innehåll av fett och kolhydrater (NFE). Royal Canin Diabetic dry hade det högsta innehållet av kolhydrater med 28,25 % NFE av torrsubstansen och skiljde sig därmed från vad som rekommenderas av den vetenskapliga litteraturen. Mjau paté hade det lägsta innehållet av kolhydrater med 5,6 % NFE av torrsubstansen men hade också högst fettinnehåll med 30,6 % fett av torrsubstansen. Högt fettinnehåll kan bidra till ökad insulinresistens vilket gör det till ett sämre val att ersätta kolhydraterna i fodret med. Bättre skulle ha varit att ersätta kolhydraterna med ett högre proteininnehåll då protein bidrar till långsammare frisättning av glukos och jämnare blodglukosvärde. Det höga fettinnehållet i Mjau paté kan vägas upp av det låga kolhydratinnehållet eftersom kolhydrater är det näringsämne som påverkar blodglukoskoncentrationen mest. Eftersom studien var väldigt begränsad kan inga generella slutsatser dras från resultatet om vilket foder som bäst lämpar sig för en katt med diabetes mellitus. Vidare studier skulle behövas för att undersöka fler foder och fastställa hur fodren påverkar blodglukoskoncentrationen efter måltid och på lång sikt hos katter med diabetes mellitus.