Kan tämjning och träning förebygga att kaniner blir stressade och svårhanterade? - Öhrman, Hannah (2017)
Veterinärbesök kan upplevas som stressande för kaniner eftersom de utsätts för ny miljö, okända människor och veterinärmedicinska procedurer. Stressen kan sänka kaninernas välbefinnande och göra dem svåra att hantera. Den här studien har därför undersökt om tämjning och träning kan förebygga att kaniner blir stressade och svårhanterliga. Studien gjordes med 12 kaninhonor som var 4 månader gamla och av rasen New Zealand White. Kaninerna bodde parvis i boxar. Hälften av kaninerna (n=6) hanterades minimalt. Den andra hälften (n=6) socialiseringstränades och klickertränades dagligen i två veckor. Under studiens andra vecka hanterades alla kaniner genom infångning, lyft och vägning. Detta gjordes för att vänja kaninerna vid hantering och för att utvärdera effekten av socialiseringsträningen. Utvärdering gjordes vid hantering dag 8, 10 och 12. Vid utvärdering sattes betyg på varje kanin efter hur svårhanterlig den var. Betyg sattes på en skala från 1 till 4, där 1 var minst besvärlig och 4 mest besvärlig. Resultatet visade att de kaniner som socialiserings- och klickertränades hade lägre betyg (var lättare att hantera) vid hantering dag 8 än de minimalt hanterade kaninerna. Båda grupperna hade vid varje utvärderingstillfälle en minskning i betyg jämfört med föregående tillfälle. Minskningen i betyg, både per dag och totalt, var ungefär lika stor i båda grupperna. Kaninerna förstod principen med klickerträning och avancerade i träningen. Av de kaniner som klickertränades nådde två tredjedelar steg 3 av 3 i klickerträningen. Resultatet av studien tyder på att socialisering, hantering och klickerträning kan användas för att göra kaniner mindre besvärliga och förmodligen mindre stressade vid såväl vardaglig hantering som vid veterinärbesök.