Förutsättningar för selektion och bedömning av temperament hos häst - Odmark, Isabella (2017)
Avel för temperament hos hästar är en aktuell fråga i flera länder. Temperament är inkluderat i avelsmålet för flera raser, däribland den svenska varmblodiga ridhästen men det finns idag inget enskilt test för att bedöma temperament. Det finns heller ingen vedertagen definition av temperament vilket gör egenskapen svårt att bedöma. Syftet med studien var att försöka ta reda på vilka möjligheter det finns att selektera för temperament samt försöka ta reda på vilka aspekter man bör ta hänsyn till vid utvecklandet av ett temperamentstest. För att det ska vara möjligt att selektera för en egenskap krävs det att det finns genetisk variation och att arvbarheten är tillräckligt hög. Egenskapen måste också gå att objektivt bedöma samt att resultaten ska vara stabila över tid och i olika situationer. Rädsla, reaktionsförmåga, känslighet och ridbarhet är egenskaper som anses definiera temperament hos häst. ”Novel object test” används ofta för att bedöma temperament, men det finns även andra tester. Vid testsituationen kan bland annat ryttaren och omgivningen påverka resultaten. Mycket tyder på att det är möjligt att utveckla ett användbart temperamentstest men det finns flertalet aspekter man bör ta hänsyn till för att göra testet tillförlitligt.