Preanestetisk användning av antiemetika till hund - Halvarsson, Helena (2017)
Opioider administreras ofta preanestetiskt till hund för att få patienten smärtlindrad och sederad. Vanliga biverkningar vid medicinering med dessa läkemedel är illamående och kräkningar. Perianestetiska kräkningar kan leda till aspiration av magsäcksinnehåll och ett ökat tryck intrakraniellt och intraokulärt, vilket kan resultera i allvarliga komplikationer för hunden. För att förhindra att detta sker kan ett antal antiemetiska substanser användas. Syftet med detta arbete var att fördjupa kunskaperna gällande preanestetisk behandling med antiemetika till hund. För- och nackdelar med medicineringen inkluderades i arbetet, samt hur antiemetika används preanestetiskt till hund på svenska djursjukhus. En litteraturstudie genomfördes för att sammanställa antiemetikans eftersträvansvärda och icke önskvärda effekter. En webbaserad enkätstudie utfördes för att få en uppfattning om hur antiemetika används preanestetiskt, i kombination med opioider, till hund på svenska djursjukhus. Enkäten bestod av tre frågor följt av en till fyra följdfrågor och besvarades av 19 djursjukskötare. Faktorer som påverkar risken för reflux under anestesi är hundens ålder, typen av operation som utförs, läkemedel som används perianestetiskt, den tid hunden fastat inför anestesin samt mängd magsäcksinnehåll och dess pH-värde. Den antiemetiska substansen maropitant har visats förhindra uppkomst av kräkningar och illamående preanestetiskt, vid administrering innan opioiden. Maropitant har även en viss analgetisk effekt vid visceral smärtstimulering. Substansen ska användas med försiktighet vid hjärtsjukdom, leversjukdom, hypoproteinemi samt vid administrering av andra starkt proteinbundna läkemedel. Acepromazin är ett neuroleptikum med antiemetisk effekt. Administrering av acepromazin preanestetiskt minskar frekvensen av kräkningar och har även en önskvärd effekt på illamående. Substansen verkar också antiarytmiskt och sederande. Intraoperativ hypotension uppkommer lättare hos hundar som premedicinerats med acepromazin eftersom substansen ger en vasodilaterande effekt. Resultatet av enkätstudien påvisade det som vanligt förekommande att opioider används preanestetiskt. Fyra av 19 djursjukskötare angav att antiemetika administreras rutinmässigt på något sätt och att det antiemetiska läkemedlet oftast ges samtidigt som opioiden. De flesta deltagande angav att antiemetikan upplevdes ha effekt under hela det perianestetiska förloppet. De anledningar som uppgavs för att antiemetika inte används preanestetiskt till hund, var att respondenterna hade mycket liten eller ingen erfarenhet av medicineringen samt att de inte upplevde något behov av det.