Monitorering av postoperativ kroppstemperatur hos hund - Jonsson, Victoria (2017)
Hypotermi förekommer hos hundar i en majoritet av postanestetiska fall och hos många kliniker idag kontrolleras kroppstemperaturen intraoperativt men sällan postoperativt. Den anestetiska processen har en negativ inverkan på kroppens fysiologiska och neurologiska funktion att upprätthålla en normal termoreglering i kroppen vilket leder till att kroppens termala homeostas blir instabil. En normaltemperatur anses vara en vital parameter då den krävs för att kunna upprätthålla homeostasen och optimera enzymernas funktion. Definitionen av hypotermi varierar i både den vetenskapliga litteraturen samt i facklitteraturen. Det här arbetet fokuserar på hundens temperatur postoperativt. Den rektala kroppstemperaturen mäts för att kunna undersöka och därefter anpassa ytterligare omvårdnadsåtgärder postoperativt. Första mätningen görs vid anestesislut, fortsätter sedan var tionde minut och avslutas en timme efter extubering. Efter att en definition av hypotermi från vetenskaplig litteratur valts till det här arbetet visar resultatet från studien att den postoperativa hypoterma prevalensen var 100%. Resultatet visar ett samband mellan sedering postoperativt och temperatursänkning samt ett samband mellan rörlighet och temperaturhöjning. Resultatet visar även att återhämtningstiden för kroppstemperaturen är längre än 60 minuter och att 100% av patienterna fortfarande var hypoterma efter sista mätning. Omfattande värmeterapi bör användas till alla hypoterma patienter under den postoperativa perioden för att hjälpa kroppen återhämta sig till normaltemperatur.