Svårt att se skogen för alla träd - Fogel, Jonatan (2017)
I Sverige har vi en lång historia av att vara i skogen där skogens sociala värden för människan ofta definieras som exempelvis rekreation eller motion, vilket anses ha hälsomässiga värden. En ökad urbanisering och migration gör att förståelsen och brukandet av skogen förändras. Vi vet idag lite om skogens sociala värden och än mindre om hur en ökad urbanisering och migration påverkar användningen och synen på tätortsnära skogar i Sverige. Därför är det intressant att studera skogens sociala värden genom att utgå från brukarnas beskrivningar och vad de gör i skogen. Undersökningens material bygger främst på observationer och intervjuer från Västerås stad med särskilt fokus på den så kallade Råbyskogen och dess förvaltning. Uppsatsen tar hjälp av analytiska begrepp från sociologin som hjälper till att teoretisera materialet utifrån hur skogen framstår för individen. Resultatet visar att skogen är en social arena för besökarna utöver skogen som plats för rekreation och motionsutövande samt att skogens mening för besökarna och besökarnas förståelse för skogen är varierande mellan olika människor oavsett härkomst. Den är dessutom inte samma vid varje besök i skogen samt att det inte alltid är själva skogen som utgör meningen med besöket. Samtidigt ser inte alla en mening med att besöka skogen. Därför är det viktigt att i vidare forskning se skogens sociala värden ur ett perspektiv av mellanmänskliga aktiviteter och interaktioner som sker i och omkring skogen.