Hamnen möter - Appelblad, Jessica; Lindén, Jannica (2017)
Sverige har ett av de största ekologiska fotavtrycken i världen, per capita (WWF 2016a). En av de främsta faktorerna är expansionen av den globala marknaden (Naturvårdsverket 2016b) som har gjort det möjligt för städer att växa oberoende av dess omland (Granvik 2012, s. 114). Istället tas en stor andel utländska markarealer i anspråk för att producera det som vi konsumerar i Sverige. En stor del av det som importeras från omvärlden går dock att producera lokalt vilket skulle minska vår negativa miljöpåverkan (Naturvårdsverket 2010).