Bevarandet av vitryggig hackspett i Sverige - Eriksson, Johanna (2017)
Vitryggig hackspett är rödlistad i Sverige som akut hotad. Under år 2017 är ämnet högaktuellt då det nya åtgärdsprogrammet för arten ska släppas. Denna litteraturstudie behandlar följande frågor ur ett ekologiskt perspektiv: Varför tog det sju år att upprätta ett nytt åtgärdsprogram för vitryggig hackspett? Varför är den vitryggiga hackspetten utrotningshotad i Sverige? Hur ser artens framtid ut? Vad bör göras för att åter stärka populationen? Jag har begränsat mig till att titta på den svenska populationen och uppsatsen är till stor del baserad på åtgärdsprogrammen från åren 2005-2008 och 2017-2021. I samband med uppsatsen skickades det ut ett intervjuformulär till betydande aktörer inom ämnet.