I skuggan av storstadssamhället - Schmidt, Matilda (2017)
Denna uppsats är en berättelse om vardagslivet i Ammerön och Revsund, två byar i sydöstra Jämtland. Syftet är att skapa förståelse för den vardagsmiljön människorna i Ammerön och Revsund lever och bor i. Under årtionden har landsbygden diskuterats i media med ord som nedgång och kris, samtidigt som människor inte bara har fortsatt att bo och leva där, utan många också gjort stora insatser för att fortsätta hålla bygderna vid liv. Jämfört med städerna är levnadsförutsättningarna tveklöst olika, men frågan kvarstår, befinner sig landsbygden verkligen i en kris? Jag har intervjuat informanter som bor i Ammerön och Revsund. Genom att studera platserna och intervjua människor kunde jag lyfta fram vardagen knutna till olika ekonomiska, kulturella och sociala kapital. En ’plats’ kännetecknas inte minst av den materiella omgivning som generationer av människor skapat genom handlande. Historier som informanterna berättade kan betraktas genom begreppet den interaktiva samhällsstyrningen, ’governance’ som innebär att ansvaret och makten fördelas mellan olika aktörer. Där interaktionerna mellan dessa blir avgörande för hur samhället utformas. Vad som utifrån betraktat kan tolkas som kaos eller ordning på landsbygden, kan bero på politiska förändringar i byarna. Den gemenskap som är viktig för allt liv i byarna har jag valt att beskriva med termen ’medlemskap’, såväl formella som informella. Ammerön och Revsund kan förstås vara i en kris på grund av bristen på befolkningsökning och en uttunnad lokal service, men det levda vardagslivet framstår som rikt, mångfacetterat och bygger på en stark gemenskap.