Tiderna förändras - Årevall, Josefin (2017)
I uppsatsen undersöks hur olika diskurser har artikulerats i dialogprocessen Pilotprojekt Drevfjällen i Älvdalens kommun. Processen initierades 2011 av Länsstyrelsen i Dalarna till följd av lokalbefolkningens och lokala näringsidkares krav på större lokal delaktighet i revideringen av skötselplanen för Drevfjällets naturreservat. Reservatet sträcker sig över en yta på 33 231 hektar och är ett populärt friluftsområde för både lokalbefolkning, turister och näringsidkare. Uppsatsens syfte är att bidra till förståelsen för hur diskurser formuleras på lokal nivå vid konflikter om hur naturresurser ska nyttjas och förvaltas. Med utgångspunkt i fallstudien av den pågående processen i Dalarnas län förs en diskussion om vilka antaganden lokala naturvårdsdiskurser bygger på, vem eller vilka som gynnas eller missgynnas av naturvårdens diskurser. Uppsatsen undersöker hur olika diskurser konstrueras och beskriver hur lokala naturvårdsdiskurser tävlar om tolkningsföreträde och hur tillfälliga låsningar av begrepps innebörder får reella konsekvenser för olika aktörers subjektspositioner. Studiens empiriska material är baserat på minnesanteckningar, artiklar, intervjuer och deltagande observation.