Unika matrixfragment i ledvätska och serum hos halta hästar - Andersson, Maria (2017)
Sjukdomar och skador i leder är den vanligaste orsaken till hälta hos hästar. Dagens diagnostik är begränsad i det tidiga stadiet av osteoartrit vilket leder till att kroniska förändringar hinner etablera sig innan sjukdomen kan påvisas och adekvat behandling sättas in. Det finns många olika biomarkörer som indikerar osteoartrit men ingen biomarkör som kan användas vid diagnostisering av tidig osteoartrit, varken hos människa eller hos andra djurslag. COMP1, en neoepitop till COMP som bildas under pågående inflammation i ledens brosk, har nyligen studerats som potentiell biomarkör för tidig osteoartrit och har visat lovande resultat. Syftet med denna studie var att undersöka om det fanns ett samband mellan förhöjda koncentrationer av COMP1 i ledvätska och i serum hos halta hästar och grad och duration av hältan. Förhoppningen var att resultatet skulle kunna användas för att ta fram bättre och snabbare diagnostik. Studien utfördes på Sveriges lantbruksuniversitet vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap. 14 halta hästar som kom till Universitetsdjursjukhusets hästklinik för hältutredning fick genomgå en objektiv rörelsebedömning innan och efter ledanestesi för att gradera hältan och lokalisera den eventuella led som orsakade hästen smärta. I samband med ledanestesi insamlades synovia från leden innan lokalanestesi injicerades. Blodprov togs från jugularvenen. Proverna analyserades sedan med en inhibitions-ELISA med avseende på COMP1. Synoviaprover har även analyserats med avseende på leukocyter och totalprotein. Vid akut hälta (≤4 veckor) påvisades en statistiskt signifikant förhöjd koncentrationen av COMP1 i synovia från halta leder jämfört med synovia från leder där anestesin inte släckte ut hältan. Tyvärr var durationen av hältan osäker hos en av de inkluderade hästarna vilket innebär att resultatet inte är helt tillförlitligt. Om den osäkra hästen exkluderas föreligger fortfarande en skillnad mellan grupperna, om än inte längre statistiskt signifikant. Koncentrationen av COMP1 i serum jämfördes mellan hästar med halta leder och halta hästar där anestesin inte släckte ut hältan. Ingen statistiskt signifikant skillnad påvisades. Serum-koncentrationen korrelerade inte heller med koncentrationen av COMP1 i synovia. Inget tydligt samband mellan uppmätta koncentrationer av COMP1 och hältgrad kunde påvisas. En måttlig korrelation mellan koncentrationen av COMP1 och antal leukocyter ur samma led påvisades, detta gällde oavsett om hästen var halt från den provtagna leden eller inte. De uppmätta leukocytvärdena var inom normalvariation i samtliga leder, förutom en lindrig stegring i en led. Samtliga värden ligger inom vad som anses normalt vid osteoartrit. Ingen korrelation kunde påvisas mellan koncentrationen av COMP1 och totalprotein ur samma led. För att få en bättre uppfattning om huruvida COMP1 är en bra indikator på akut ledinflammation i samband med tidig osteoartrit bör studien utökas med fler halta hästar samt en frisk kontrollgrupp.